Dash nedir?
Dash, ödeme endüstrisine güçlü bir şekilde odaklanan eşler arası açık kaynak kodlu bir kripto paradır. Dash taşınabilir, pahalı olmayan, bölünebilir ve hızlı bir para şekli sunar. Hem çevrimiçi hem de kişisel olarak minimal işlem masrafları ile harcanabilir. Bitcoin projesi kaynaklı olan Dash, dünyadaki en kullanıcı dostu ve ölçeklendirilebilir ödeme sistemi olmayı hedeflemektedir.
Nasıl çalışır?
Bitcoin gibi Dash de tüm işlemler için blockchain olarak da bilinen merkeziyetsiz bir kayıt defterine dayanmaktadır. Bu blockchain hem Dash hem de Bitcoin'de Proof of Work (PoW) (İş İspatı) adı verilen bir mutabakat mekanizması aracılığıyla korunur. Ancak Dash, iki katmanlı yapısı nedeniyle Bitcoin'den biraz farklı bir şekilde çalışır. İkinci katman, masternode'lar (Tam node'lar) tarafından desteklenir bu da sisteme finansal gizlilik, anlık işlemler, merkeziyetsiz yönetim ve bütçe sistemi özellikleri kazandırır.
Blockchain ile Merkeziyetsiz Yönetim (DGBB)
Merkeziyetsiz bir projede yönetim zordur zira tanım itibariyle proje için karar alacak merkezi bir yapı bulunmamaktadır. Dash'te böylesi kararlar masternode'ların sahipleri yani ağ tarafından alınır. DGBB sistemi her bir masternode'a her bir öneri için sadece bir kez oy atma hakkı tanır (evet/hayır/çekimser). Eğer bir öneri kabul oyu alırsa, Dash geliştiricileri tarafından uygulanır (ya da uygulanmaz). Masternode sistemi katılımcıların ağa çok önemli hizmetler sunmaları nedeniyle Proof of Service (PoSe) (Hizmet İspatı) adıyla anılır. Aslında ağın tamamı madencilerin uygunsuz bir şekilde oluşturduğu blokları reddetme gücü olan masternode'lar tarafından yönetilmektedir.
Dash neyi çözmeyi amaçlar?
Dash dünyadaki en kullanıcı dostu ve ölçeklenebilir ödeme sistemi olmayı amaçlamaktadır. Bu sorunu taşınabilir, pahalı olmayan, bölünebilir ve hızlı bir kripto para formuyla yapmaya çalışır.
Dash'in özellikleri nelerdir?
İki katmanlı ağ (PoW ve PoSe)
2.6 dakikalık blok süreleri, 2MB'lık bloklar, saniyede ~56 işlem
PrivateSend ile işlem gizliliği
InstantSend ile anında işlemler