Nimiq nedir?
Nimiq, Bitcoin’den ilham alan ancak web tarayıcı için tasarlanmış bir blockchain teknolojisidir. Rust ve JavaScript yazılım dili ile hazırlanan Nimiq, web geliştiricilerinin blockchaine kolayca erişebilmesini ve blockchain üzerinde programlar yazabilmesini sağlar. Sadece üç satır kod herhangi bir web uygulamasını blockchaine bağlayarak Nimiq’i web bazlı firmalar ve projeler için kolayca erişilebilir kılar. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların aksine Nimiq işlemleri tarayıcıdan göndermesi için üçüncü parti node’lara ihtiyaç duymaz. Bu avantaj, merkeziyetsizlikten ve sansür korunmasından feragat etmeden yeni bir seviye erişilebilirlik ve kullanıcı deneyimi sunar.
Nasıl çalışır
NIM topluluk ve geliştirici ekip tarafından geliştirilen uygulamalardan oluşan ekosistemin para birimidir. Nimiq Ekibi tarafından sunulan ücretsiz cüzdan, tarayıcıyı ön plana koyan blockchainin sağladığı basitliğin bir örneğidir. Bir web sayfasında bir Nimiq hesabı oluşturmak herhangi bir indirme süreci ya da kişisel veri gerektirmez. Anahtarlar kullanıcının tarayıcısında saklanır ve asla bir sunucuya gönderilmez. Aynı seviyede kullanım kolaylığı NIM alım satımları için de geçerlidir.
Neyi çözmeyi hedefliyor?
Herkes için engelsiz değer alışverişi. Nimiq’in protokolü ve uygulama kodu açık kaynaklıdır. Çok uluslu ve teknoloji odaklı bir ekip tarafından geliştirilmiş olan ve topluluk tarafından yürütülen kar amacı gütmeyen bir projedir. Toplam NIM arzının %2’si geri döndürülemez bir biçimde 10 yıllık bekleme süresiyle Nimiq hayır işleri vakfına aktarılmıştır. NIM’in değeri arttıkça bu vakfın yüksek sosyal ve çevresel etkileri olan insiyatiflere katkıda bulunması sağlanmış olacaktır.
Nimiq’in özellikleri nelerdir?
Hesaplar ve bakiyeler Merkle bazlı bir veri bankasında saklanmaktadır. Proof of Work'ün Etkileşimsiz İspatları super hafif nodelara imkan tanır. Mutabakata, mobil cihazlardan dahil saniyeler içerisinde varılabilir. Argon2d Nimiq'in gecikme temelli PoW algoritmasıyken, Ed25519 Schnorr imzalar da işlemlerin güvenliğini sağlar. Mevcutta protokolün iki uygulaması bulunmaktadır: JavaScript ve Rust. Kriptografik temeller tarayıcı içerisinde yer alan WebAssembly sayesinde optimize edilebilir.